Svátky a konec roku. Jak obnovit rovnováhu střevního mikrobiomu?

Vánoce a závěr roku – vypjaté období, kdy nás čeká úklid, shánění a balení dárků, pečení cukroví, plánování návštěv a mnoho dalších aktivit, které na sebe v tento speciální čas dokážeme vymyslet. Je to období, kdy se mnohem více setkáváme s širší rodinou a přáteli. Období, kdy nás nemine řada sladkých a tučných pokušení. Bramborový salát, smažený kapr nebo řízky, pečená kachna nebo svíčková, uzobávání cukroví a večerní popíjení alkoholu.

Co na to náš mikrobiom a jak si s tím vším počít?

Přemíra stresu a změny ve stravování během svátků se u některých lidí velmi rychle odrazí na jejich zažívání. A pokud ne na zažívání, tak například zvýšenou únavou, nachlazením a v neposlední řadě příbytkem několika kil. Jak znovu nastolit rovnováhu našemu střevnímu mikrobiomu?

1. Přestaňte šílet – upusťte od představy, jak mají svátky vypadat!

Neuplétejte si na sebe bič v čase, kdy nemusíte chodit do práce, ale využijte tento čas k tomu, co máte rádi, k tomu, na co nikdy není čas. Stres totiž ovlivňuje to, jak dýcháme a jak trávíme. Máme stažený žaludek, dýcháme mělce a je jen otázka času, kdy se tohle překlopí a propukne u nás nemoc nebo v lepším případě vyústí „jen“ v bolesti hlavy, poruchy spánku nebo zvýšenou únavu. Stresové hormony udržují naše tělo neustále v pohotovosti, což zásadně snižuje naši obranyschopnost. Proto tedy – odpočívejte a nedělejte, co nechcete nebo opravdu nemusíte. Přestaňte se snažit všem zavděčit. Nesrovnávejte se.

2. Hodujte s mírou a radostí!

Ano, je to tak. I hodování může mít blahodárný vliv na náš mikrobiom! Pakliže je nám jídlo potěšením, vyplavuje naše tělo hormony štěstí, které působí opojně i na naše mikrobi. Jestli tedy hřešíme, pak hřešme bez výčitek!

3. Navraťte se k normálu

Vše, co sníme, ovlivňuje náš střevní mikrobiom, mikrobiologický ekosystém, který nám kromě trávení pomáhá chránit tělo před infekcemi a zásadně ovlivňovat náš imunitní systém.

Právě cukroví, které je převážně z cukru a tuku, a další energeticky vydatná jídla bez špetky vlákniny strávíme naprosto sobecky jen my a naše blahodárné střevní mikrobi hladoví. A dokonce, pokud cukru sníme opravdu nadmíru, nestrávený cukr vyživí potenciálně patogenní mikrobi, kteří se tak snadno přemnoží na úkor těch blahodárných a nastane tzv. dysbióza.

Uvažujete-li o různých náhražkách cukru, raději si nechte zajít chuť. Většina z nich má nejen negativní vliv na náš metabolismus, ale i na střevní mikrobiom.

Pokud je období obžerství krátké a naší mikrobiotě přes rok nic zásadního neschází, není oslabena užíváním antibiotik v nedávné době, nejspíš se sváteční pochoutky na střevním mikrobiomu zásadně neprojeví. Pokud je to váš případ – gratuluji. Váš mikrobiom je stabilní a nějaké povyraženíčko ho jen tak nerozhodí.

Pokud ale i přes rok bojujete s nesprávnými stravovacími návyky, stresem a nedostatkem pohybu, může se stav Vašeho mikrobiomu narušit a problémy z toho plynoucí se mohou táhnout i po delší dobu.

Co je to „normál“?

  • Potraviny s (vysokým) obsahem vlákniny – komplexní sacharidy, luštěniny, ovoce a zelenina,
  • Fermentované potraviny – kysané zelí, kimči, kefír,
  • Ovoce jako celek (nejen ovocné šťávy) kvůli vláknině,
  • Dostatečný pitný režim (voda, bylinné čaje).

4. Neseďte doma na kanapi

Setkávání s přáteli a rodinou svádí k vysedávání u stolu s lahůdkami a celodenním uždibováním a popíjením. Co takhle společná procházka? Využijte dny, kdy netrávíte hodiny v práci pro čas v přírodě za denního světla. Procházkami a výlety mezi svátky v dobré společnosti na čerstvém vzduchu tak uděláte dobře nejen vašemu tělu, ale i střevnímu mikrobiomu. Navíc je to příležitost zmenšit deficit vitaminu D, kterým obecně naše populace trpí.

5. Vykašlete se na to, co říkají v televizi a omezte sociální sítě

Reklamy, příspěvky přátel a jejich známých, katastrofické scénáře z různých koutů této planety a tlak na dokonalost v nás vytváří strach nebo pocit nedostatečnosti, že nejsme přes svátky na Maledivách, neměli jsme tak bohatého Ježíška, nevyužili jsme slevové poukázky do Mirákula. Vykašlete se na to! Ani na Maledivách, ani s bohatším Ježíškem se nestanete šťastnějšími nebo snad zdravějšími lidmi. A navíc, cestování Vám může mikrobiom taky pěkně rozhodit.

6. Využijte začátek nového roku jako příležitost pro změnu

Konec roku je čas na rekapitulaci a vytyčení cílů na rok nový. Co se povedlo? Kde máte rezervy? A za čím půjdete v následujícím roce? Jakou zaujmete strategii? Co je pro vás opravdu důležité? Co chcete zvládnout? Co jste ochotni pustit? Udělejte si představu, pojmenujte priority a poté si vytvořte konkrétní časový plán, jak budete cíle realizovat.

Pokud nechcete zůstat jen u plánů, ale jste rozhodnutí, že uděláte krok k tomu, abyste se cítili lépe, zlepšili si zažívání, shodili pár kil, zbavili se únavy a konečně nebyli příští rok tak často nemocní, využijte

V e-booku se dočtete řadu praktických tipů, jak opečovat svůj mikrobiom tak, aby byl stabilní a abyste využili plný potenciál jeho funkcí, které vám je schopný zajistit.

První krok ale musíte udělat vy!

A pokud s tímto chcete pomoci, neváhejte a nadělte si do nového roku osobní konzultaci. Společně odhalíme klíčové vysavače vaší energie, slabiny v životním stylu. Nastavíme společně reálné cíle a zaujmeme strategii, jak jich dosáhnout.

Rozhodla se vzít život do vlastních rukou a stavět na vědecky podložených faktech. Je máma, vědkyně a aktivní žena. Je expertka na problematiku střevního mikrobiomu. Díky svým zkušenostem ve výzkumu umí čerpat z vědeckých článků, které předává lidem srozumitelně. Učí vnímat a respektovat své potřeby komplexně. Pomáhá upravit denní režim z pohledu stravování, pohybu, odpočinku a spánku. Provází na cestě k duševní pohodě a radosti ze života. Více se dočtete zde.<
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.