Hlavně jít s dobou. Cukr vs. E955

Cukr. Už nějakou dobu na něj pohlížíme jako na bílý jed. Před téměř dvaceti lety v roce 2005 inzerovala poprvé Coca Cola nový produkt bez kalorií, Coca Cola ZERO. Cukr začali nahrazovat sladidly i jiné společnosti, protože byl cukr považován za důvod enormně vzrůstajícího výskytu obezity a většina lidí se snažila cukru co největším obloukem vyhnout. Nikdo ale tehdy neřešil, jestli sladidla nejsou ještě horší variantou.

Sladidlo, které neobsahuje žádné kalorie a je dokonce 600x sladší než cukr, se zdálo tou správnou volbou. Sukralóza (E955) je sladidlo povolené v EU od roku 2004 a je používáno i v českém potravinářství. Metabolismem sukralózy se v našem těle uvolní látky rozpustné v tucích. Jednou z nich je sukralóza-6-acetát, genotoxická látka, tedy látka měnící strukturu naší DNA.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil hranici pro příjem všech genotoxických látek na 0,15 mikrogramu na osobu na den. Nicméně množství sukralóza-6-acetátu, které se vytvoří zkonzumováním jednoho sukralózou slazeného nápoje za den překračuje tuto hranici.

V jakých potravinách sukralózu najdeme?

Mezi „sugar-free“ potraviny slazené sukralózou patří např. poleva (tzv. topping), čekankový sirup, dressing, zmrzlina, bonbony, dietní limonády, snídaňové cereálie, žvýkačky, sladké pečivo nebo nízkotučné „light“ jogurty.

Testy účinku sukralózy potvrdily negativní vliv na střevní mikrobiom. Výzkum na krevních a střevních buňkách ukázal, že tato látka způsobuje zvýšenou propustnost střeva. To znamená, že látky a mikrobi, které za normálních podmínek neprojdou střevní stěnou díky střevní bariéře a jsou vyloučeny z těla, mohou prosakovat do krevního řečiště. A to nechceme!

Kromě toho se ukázalo, že se tato látka akumuluje v tukové tkáni a podporuje její tvorbu. Také negativně ovlivňuje metabolismus glukózy a sekreci inkretinu GLP-1 (glucagon-like peptide-1), což je látka, na kterou cílí současná nejmodernější léčba obezity.

A je toho ještě mnohem víc!

Mým cílem není Vás vystrašit nebo vyselektovat potraviny, které nemáte jíst. To bychom nejedli už téměř nic. Mým záměrem je upozornit na to, že světu vládnou trendy. Jednou je cukr jedem, protože v jeho důsledku tloustneme a máme zkažené zuby, o pár let později zjistíme, že sladidla, která cukr odšoupla na vedlejší kolej, také nejsou to pravé ořechové a dokonce jsou snad i horší variantou.

Jak s tím tedy naložit? Těžko!

Nevyhnete se ani jednomu. Nicméně je dobré mít na paměti, že nejen cukr může být jedem, ale i sladidla. Někdy nahradíme škodlivou látku jinou v domnění, že je to lepší volba, ale může nás chlácholit pouze nevědomost. Snadno se stane, že ve snaze vyhnout se něčemu se dostaneme do konfrontace s něčím, co zatím nezklamalo naši důvěru, ale s čím bohužel často nemáme vůbec žádnou zkušenost a vůbec netušíme, co to může přinést.

Přistupujme tedy k novým trendům opatrně a kriticky. A hlavně, zachovejme si selský rozum!

Více o tom, jaké stravování je pro nás optimální, se dočtete v článku zde.

Jak přistupovat k stravování a dalším oblastem našeho života včetně nakládání s všudypřítomným stresem a narážením na svou nedokonalost se dočtete v e-booku Respektuj svůj mikrobiom, který Vám vřele doporučuji.

Publikace výzkumů, které byly zdrojem pro tento článek najdete v odkazech níže:

Schiffman SS, Scholl EH, Furey TS, Nagle HT. Toxicological and pharmacokinetic properties of sucralose-6-acetate and its parent sucralose: <i>in vitro</i> screening assays. Journal of Toxicology and Environmental health. Part B, Critical Reviews. 2023 Aug;26(6):307-341.

EFSA Scientific Committee, More, SJ, Bampidis, V, Benford, D, Bragard, C, Halldorsson, TI, Hernández-Jerez, AF, Hougaard, BS, Koutsoumanis, KP, Machera, K, Naegeli, H, Nielsen, SS, Schlatter, JR, Schrenk, D, Silano, V, Turck, D, Younes, M, Gundert-Remy, U, Kass, GEN, Kleiner, J, Rossi, AM, Serafimova, R, Reilly, L and Wallace, HM, 2019. Guidance on the use of the Threshold of Toxicological Concern approach in food safety assessment. EFSA Journal 2019;17(6):5708, 17 pp.

Rozhodla se vzít život do vlastních rukou a stavět na vědecky podložených faktech. Je máma, vědkyně a aktivní žena. Je expertka na problematiku střevního mikrobiomu. Díky svým zkušenostem ve výzkumu umí čerpat z vědeckých článků, které předává lidem srozumitelně. Učí vnímat a respektovat své potřeby komplexně. Pomáhá upravit denní režim z pohledu stravování, pohybu, odpočinku a spánku. Provází na cestě k duševní pohodě a radosti ze života. Více se dočtete zde.<
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.