Probiotika jako doplňky stravy

V minulém týdnu jsem dostala pozvání od expertky na eliminační dietu u dětí trpících atopickým ekzémem, Aničky Matouškové, uskutečnit rozhovor na téma probiotika. Přestože se to možná zdá vzdálené tématu střevního mikrobiomu, opak je pravdou. Atopický ekzém totiž nemá původ v kůži, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale právě ve střevech. Pokud se vás, či vašich dětí atopický ekzém týká, roky se mažete mastmi a už jste se smířili s tím, že to tak je napořád, nemusí to tak být. Neváhejte navštívit webové stránky zde.

Za probiotika (z řečtiny „pro život“) jsou považovány živé mikroorganismy, které při podávání v dostatečném množství přispívají ke zdraví. Mechanismus jejich účinku spočívá jednak v produkci metabolitů, jako jsou organické kyseliny, aldehydy, oxid uhličitý, peroxid, enzymy, mastné kyseliny a antimikrobiální látky, které inhibují růst patogenních mikrobů, jednak v obsazování míst k adhezi a znemožňování tak přilnutí patogenů k střevní stěně a jednak v odčerpávání živin potenciálně patogenním mikrobům. Zdrojem probiotik mohou být

  • nesterilizované kvašené potraviny (kefír, zelí, kombucha, kimči, miso),
  • potraviny obohacené o probiotika (zakysaná smetana, máslo či některé druhy sýrů obohacené o probiotika)
  • a probiotika ve formě doplňků stravy.

Poté, co jsem do tohoto článku zahrnula všechny zdroje probiotik od kvašených potravin až po doplňky stravy, mi jeho rozsah narostl tak, že by se i mně samotné těžko četl až do konce. Rozhodla jsem se tedy dnešní článek věnovat pouze probiotikům ve formě doplňků stravy.

Hned na začátek bych ráda zmínila, že probiotika ve formě doplňků stravy nejsou zdravotním prostředkem. Legislativně tak nespadají pod Státní úřad pro kontrolu léčiv, ale pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Odpovědnost za kvalitu nesou výrobci. To znamená, že to, co o probiotiku napíše výrobce, nemusí být nikterak ověřováno kontrolními orgány. Jinak řečeno u probiotik ve formě doplňků stravy nemusí být prokázán blahodárný účinek na zdraví. Nicméně obecně jsou probiotika považována za prospěšná a používají se k preventivním či podporujícím účelům.

Jak poznat kvalitní probiotikum?

Pokud zvolíte cestu užívání probiotik ve formě doplňků stravy, věnujte pozornost tomu, od jakého výrobce ho kupujete. Výrobce by měl uvést informace a odkazy na studie, v kterých byl účinek probiotik testován. Důvěryhodný výrobce identifikuje bakteriální kmeny a udává informaci o jejich množství a životaschopnosti. Probiotikum má spíše krátkou dobu trvanlivosti a skladuje se spíše v chladu než při pokojové teplotě.

Jak vybrat to správné probiotikum pro vás?

Vyzkoušejte ho! Jen vy sami nejlépe pocítíte jeho účinek. Pokud se po jeho užití necítíte nadmutí, nebolí vás hlava a vaše stolice je nelepkavý váleček bez výraznějšího zápachu, který se snadno vylučuje, máte svého favorita! 🙂

Probiotika existují ve formě prášku, lyofilizované nebo živé (v nálevu). Takřka všechna obsahují různé poměry bakteriálních rodů LactobacillusBifidobacterium s přídavkem jiných druhů či bez přídavku. Je tedy zřejmé, že se o probioticích nedá se říci, že mají příznivý účinek na určitou oblast – na kůži, na játra nebo na cokoliv jiného! Sliby výrobců v tomto ohledu berte s velkou rezervou, respektive neberete je vůbec v potaz.

Na trhu je dnes nespočet probiotik a mým cílem není dělat zde některým z nich reklamu. Nicméně v rozhovoru s Aničkou jsme diskutovaly probiotické preparáty, se kterými mají zkušenost Aniččiny klientky a potažmo jejich děti, proto bych několik z nich v rámci tohoto článku zmínila. Přehled těchto probiotik naleznete v tabulce níže.

Nejprve jsme zjistily, že některé z probiotik, která užívají maminky dětí s ekzémem, případně děti samotné, nejsou skutečně probiotika, ale jedná se o tzv. postbiotika, produkty blahodárných mikroorganismů, tedy jejich metabolity. Jedním z jejich představitelů je Hylak obsahující metabolity mimo jiné i nepatogenního kmenu E. coli. Princip účinku tohoto preparátu spočívá v navození příznivých podmínek na střevní sliznici díky např. úpravě pH.

Dalším diskutovaným produktem byl Enterol. Jeho součástí je životaschopná kvasinka Saccharomyces boulardii (v podobě obdobné sušenému droždí) se schopností normalizovat motilitu střeva. Dokáže ve střevě inhibovat patogenní mikroorganismy nebo jejich toxiny a její užívání tak vede ke stabilizaci střevní sliznice. Oba tyto preparáty nejsou probiotiky, ale spadají do skupiny léčivých přípravků, tedy je záhodné od nich očekávat kromě preventivního i léčebný účinek.

Mezi probiotika, která jsme v rámci rozhovoru diskutovaly, patří např. Smidge nebo Symprove. Produkt značky Smidge obsahuje 8 kmenů lyofilizovaných bakterií. Jeho výhodou je absence konzervantů a dalších podpůrných látek. Smidge je vhodný pro vegany, neobsahuje cukr, laktózu, ani lepek, je v souladu s paleo dietou a je vhodný i pro ty, kteří trpí histaminovou intolerancí.

Dalšími zmiňovanými probiotiky byla probiotika značky Symprove. Jejich součástí jsou živé (ne lyofilizované)  probiotické kmeny v extraktu naklíčeného ječmene. Do střeva jsou transportovány v živém stavu. Probiotika Symprove jsou vhodná pro vegany, neobsahují laktózu, ani lepek. Cenově patří mezi dražší probiotika, nicméně se zdají být nejvěrohodnějšími z těch, které dnes zmíním, mimo jiné díky dohledatelnosti studie, kde byl účinek Symprove testován.

Cena Symprove je nicméně srovnatelná s cenou produktů Harmonelo. Jejich výrobce tvrdí, že nabízí probiotika na míru. Faktem však zůstává, že nabízí „na míru“ kombinaci pestré (doslova barevné) škály svých produktů a klame tak potenciálního zákazníka. Už toto je pro mě výstrahou, nicméně to neznamená, že s produkty Harmonelo uživatelé nemohou mít dobré zkušenosti. Harmonelo nabízí současně až 12 probiotických kmenů v jednom produktu v kombinaci s dalšími látkami (např. vitaminy, omega-3 mastnými kyselinami, vlákninou atd.).

Součástí svých služeb nabízí Harmonelo analýzu mikrobiomu. I přesto, že tomu tak být může, výsledkem je telefonní seznam bakteriálních rodů (s trochou štěstí i druhů). Nicméně těžko už vám na tomto základě někdo řekne, co vám tam chybí nebo naopak přebývá. A i kdyby toto někdo dokázal, těžko by našel univerzální řešení jak docílit ideálního množství a pestrosti mikrobů, jelikož víme, že mikrobiom každého z nás je až z 90 % odlišný.

Nehledě na to, že dnes stále nevíme, jak takový ideální mikrobiom vypadá. Jediné, co víme je, že zdravý funkční mikrobiom je rozmanitý a stabilní, jen tak ho něco nerozhází (např. infekce, krátkodobé požívání nevhodných potravin apod.). Tak se dostávám k poslední otázce.

Jak dlouho probiotika užívat?

Kromě postupu dle instrukcí výrobce bych ráda zmínila, že pokud střevní mikrobiota nebude připravená na blahodárné mikroby, i když je budete zobat horem spodem, budou procházet vaším zažívacím traktem a zbyde po nich tak akorát ho***.

Tímto oslím můstkem bych se ráda dostala úplně na začátek. Stav našeho mikrobiomu, jeho diverzita a stabilita – záleží z velké části (20 – 60 %) na nás. Svůj mikrobiom můžeme ovlivnit tím, jak se stravujeme, jestli se staráme o svou psychickou pohodu, jestli se hýbeme, jak kvalitně spíme a jak moc pustíme mikrobi ke svému tělu, resp. jak moc čistíme prostředí kolem nás (domovy, vodu).

Neříkám, že se nám to vše daří, neříkám, že je to jednoduché, nicméně mysleme na to, že zakoupením probiotik si nekupujeme zdraví. Za své zdraví jsme primárně odpovědní my a měli bychom na to myslet, když řešíme, jak se stravujeme, jak trávíme svůj čas, čím čistíme naše domovy a měli bychom aktivně vyhledávat nástroje, jak pracovat se stresem.

Naši předci žádná probiotika v kapslích neužívali. Kojením maminky do střev svých dětí dopravují oligosacharidy mateřského mléka, které v dětských střevech vytvářejí příznivé podmínky pro osazení blahodárnými mikroby. Takhle to funguje přirozeně.

Pokud prožíváte náročné období nebo jste prodělali léčbu antibiotiky, klidně střevům nějaké ty pilule dopřejte. Nespoléhejte však dlouhodobě na doplňky stravy, ale především sami na sebe.

V e-booku Respektuj svůj mikrobiom se dočtete jak na to. Jak v této hektické době vybírat mezi potravinami, jak si dopřát pohyb, i když na sport často nemáme čas, ani sílu. E-book Respektuj svůj mikrobiom nabízí praktické tipy, jak malými krůčky přetvářet náš mikrobiom v pestrý a stabilní a potažmo i v naše pevné a stabilní zdraví. Pokud ztrácíte motivaci a potřebujete nasměrování, neváhejte využít mou nabídku osobních konzultací.

Pokud Vás téma probiotik zaujalo, zde přikládám rozhovor s Aničkou Matouškovou z 20. března 2024:

Rozhodla se vzít život do vlastních rukou a stavět na vědecky podložených faktech. Je máma, vědkyně a aktivní žena. Je expertka na problematiku střevního mikrobiomu. Díky svým zkušenostem ve výzkumu umí čerpat z vědeckých článků, které předává lidem srozumitelně. Učí vnímat a respektovat své potřeby komplexně. Pomáhá upravit denní režim z pohledu stravování, pohybu, odpočinku a spánku. Provází na cestě k duševní pohodě a radosti ze života. Více se dočtete zde.<
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.