Pocítí střevní mikrobiota přerušovaný půst?

Doba mezi jídly má vliv na složení naší mikrobioty. Záleží tedy nejen na tom, co jíme, ale taky jakým způsobem – jestli sníme jedno velké jídlo za den a pak už nic, nebo stejně výživné jídlo rozdělíme do několika porcí za den. Záleží na tom, kdy v průběhu dne potrava prochází naším zažívacím traktem a kdy se dostane trávenina do kontaktu s naší mikrobiotou. A nejen to.

Nejde jen o mikroby. Naše těla jsou nastavená pro určité funkce v určitých obdobích. Jsme plodné jen v určitém věku, jsme plodné jen v určité fázi měsíce, menstruujeme v cyklech. Cykličnost, včetně cirkadiánního rytmu, je v našich životech podstatná. Takhle fungujeme tisíce let.

V posledních letech do této přirozenosti házíme často vidle. Nevědomky…a někdy i vědomky. Například díky podsvíceným obrazovkám působíme negativně na naše cirkadiánní rytmy. Jejich narušení působí negativně na naši mikrobiotu a díky tomu často trpíme poruchami spánku (o tomto tématu se více dočtete v článku zde).

Žijeme bohužel v instantním světě.

Kdykoliv je možné mít téměř cokoliv. Nemáme motivaci brát ohled na naši biologii. Nemáme motivaci jíst jen někdy, když můžeme jíst pořád. Kdykoliv. A i když to sami nechceme, nabídka na nás stále číhá. Stačí malá nepohoda a sáhneme po tom.

Nezapomínejme na to, že jsme cykličtí tvorové.

Na naši cykličnost si často vzpomeneme jen když jde o narozeniny, ročně se opakující se událost, nebo jiné výročí.

Mějme úctu, mějme respekt k naší přirozenosti.

Mějme respekt k sobě a k naší mikrobiotě.

Střevní mikrobiota je velmi dynamická, přestože současně velmi stabilní.  Teď jste možná zmatení. Jde o to, že v horizontu let nebo dokonce celého našeho života se převážná část našeho mikrobiomu nemění. Nejpočetnější mikroorganismy jsou zachovány. Nestane se, že byste najednou změnili většinu Vašeho mikrobního spektra.

Když se na mikrobiotu ale podíváme trochu více zblízka, uvidíme, že se její složení se neustále mění v závislosti na denní době (ano, překvapivě jen samotný čas ovlivňuje cirkadiánně složení naší mikrobioty nejspíš díky biologii našeho těla, mikroorganismům samotným nebo způsobu stravování), na složení stravy (a to velmi významně), na našem psychickém stavu, jsme-li ve stresu nebo ne, také na ročním období, na tom, jestli bereme léky, trpíme nějakými onemocněními a dalších faktorech. Zkrátka závisí ještě na mnoha a mnoha vlivech, kterých by bylo ještě několik stránek, kdybych je měla všechny jmenovat.

Tímto způsobem je mikrobiota proměnlivá, aniž by docházelo k naprosté mikrobní obměně.

Složení mikrobioty a složení látek, které produkuje, tedy mimo jiné závisí i na denní době. Jinak řečeno naše mikrobiota chce ctít cirkadiánní rytmus podobně jako my při vší úctě k naší biologii. Tedy nejen my potřebujeme v noci odpočinout od každodenních činností, ale i naše mikrobiota.

Je jisté, že pokud určitou dobu nejíme a ctíme tedy určitou formu přerušovaného půstu, dochází ve střevě ke zvýšení počtu prospěšných bakterií, převážně těch, které produkují prospěšné mastné kyseliny s krátkým řetězcem, jejichž úkolem je mimo jiné zprostředkovávat komunikaci mezi dalšími orgány (vizte článek zde), a naopak je přerušovaným půstem snížena produkce nežádoucích zánětlivých látek.

Perioda mezi jídly tedy ovlivňuje složení mikrobiomu a produkci jeho metabolitů.

Přerušovaný půst pomáhá narovnávat přirozený cirkadiánní rytmus nejen nám, ale i určitých mikroorganismů a jejich metabolitů ve střevě. Přerušovaný půst zlepšuje klinické parametry, jako jsou parametry metabolismu glukózy, tedy snižuje riziko vzniku cukrovky nebo vzniku aterosklerózy, bez ohledu na počáteční stav střevní mikrobioty.

Ačkoliv se ukazuje, že přerušovaný půst jako strategie pro hubnutí nenese větší benefit než jiné diety, je zcela nepopiratelný pozitivní účinek na naše celkové zdraví.

Jinak řečeno, udělejme něco pro své zdraví dodržováním dostatečné doby mezi jídly a možná i shodíme pár přebytečných kil a naučíme se víc pít, protože hlad je převlečená žízeň.

Pokud Vás téma přerušovaného půstu zajímá, zajímají Vás jeho formy a tipy jak na to, neváhejte a přečtěte si o něm více v článku Přerušovaný půst. Ano či ne?

A pokud pro sebe chcete něco udělat, nechcete být pasivní a spoléhat se na okolí a nabídku našeho instantního světa, udělejte první krok a přečtěte si e-book Respektuj svůj mikrobiom. Najdete tam řadu tipů pro čtyři základní oblasti života, které se týkají střevního mikrobiomu a mají vliv na naši celkovou pohodu a zdraví a zároveň je máte Vy ve vlastních rukou.

Publikace výzkumů, které byly zdrojem pro tento článek najdete v odkazech níže:

Hu, X., Xia, K., Dai, M. et al. Intermittent fasting modulates the intestinal microbiota and improves obesity and host energy metabolism. npj Biofilms Microbiomes 9, 19 (2023).
Daas MC, de Roos NM. Intermittent fasting contributes to aligned circadian rhythms through interactions with the gut microbiome. Benef Microbes. 2021 Apr 12;12(2):147-161.
Kaczmarek JL, Musaad SM, Holscher HD. Time of day and eating behaviors are associated with the composition and function of the human gastrointestinal microbiota. Am J Clin Nutr. 2017 Nov;106(5):1220-1231. 
Rozhodla se vzít život do vlastních rukou a stavět na vědecky podložených faktech. Je máma, vědkyně a aktivní žena. Je expertka na problematiku střevního mikrobiomu. Díky svým zkušenostem ve výzkumu umí čerpat z vědeckých článků, které předává lidem srozumitelně. Učí vnímat a respektovat své potřeby komplexně. Pomáhá upravit denní režim z pohledu stravování, pohybu, odpočinku a spánku. Provází na cestě k duševní pohodě a radosti ze života. Více se dočtete zde.<
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.